Social

Activiștii civici au organizat o acțiune „Cerem justiție” - împotriva violenței asupra femeilor

24 aprilie, 2024

Marți seara, câțiva zeci de activiști civici au organizat o acțiune în fața clădirii guvernului în susținerea femeilor și împotriva violenței. Conform INFOTAG, acțiunea „Cerem justiție” a fost organizată de către Coaliția Națională „Viață fără violență”, „Femei pentru femei”, și reprezentanții Crucii Roșii.

Participanții la acțiune au cerut desfășurarea unei anchete operative și pedepsirea corectă a criminalului vinovat de uciderea unei tinere însărcinate în vârstă de 19 ani din raionul Orhei, pe care au găsit-o moartă pe 20 aprilie, după o săptămână de căutări intense pe teritoriul a două raioane. Manifestanții purtau pancarte cu mesaje precum „Cerem justiție pentru Ana-Maria”, „Cerem siguranță nu doar în vorbele politicienilor”, „Un bărbat de calitate nu se teme de egalitate”. „Tăceți când suntem ucise”, „O femeie moare din cauza violenței la fiecare 5 minute”.

Ultima dată, fata însărcinată a fost văzută în seara de 12 aprilie. Ea se întorcea la căminul studențesc și a urcat într-o mașină care mergea în aceeași direcție. Când a fost anunțată dispariția ei, identitatea șoferului a fost stabilită. Acesta s-a dovedit a fi Gheorghe Cotorobai, care a lucrat anterior în poliție. El a fost arestat prin decizia instanței, nu își recunoaște vina și refuză să coopereze cu ancheta. Pe corpul tinerei femei au fost găsite urme de tortură. Ana-Maria a fost lovită de mai multe ori cu un obiect solid, de asemenea, există urme de încercare de sufocare, arsuri de țigări pe mâini și urme de seringă. Există, de asemenea, urme de violență sexuală. Conform experților, ea a murit din cauza unei leziuni craniene.

În legătură cu răpirea și uciderea Anei-Maria, a fost deschis un dosar conform Articolului 145 din Codul Penal al Republicii Moldova - omor cu circumstanțe agravante. Potrivit acestui articol, criminalului îi sunt amenințate între 15 și 20 de ani de închisoare sau închisoare pe viață.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.24 14:21 Grigore
    C-am slab acest pas din partea femeilir...
  2. 2024.04.24 14:23 Olga
    Cred ca tot asta numai inceputu la noi in Moldova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.