Finanţe

​MOLDOVA A REUȘIT SĂ REDUCĂ DEFICITUL DE CONT CURENT DE LA 17,1% DIN PIB LA 11,9% ÎN 2023

17 mai, 2024

Moldova a reușit să reducă deficitul de cont curent de la 17,1% din PIB la 11,9% în 2023. Potrivit „INFOTAG”, Banca Mondială (BM) notează acest lucru în analiza sa privind perspectivele economiei moldovenești. BM declară că reducerea a fost realizată în principal datorită îmbunătățirii balanței comerciale.

„Dinamica pozitivă se datorează unei scăderi mai accentuate a importurilor (-6,6%), o consecință a cererii interne anemice și a prețurilor mai mici la importuri, în special la energie”, spun experții băncii.

Potrivit studiului, remitențele din țările CSI s-au înjumătățit, deoarece migranții moldoveni se îndreaptă spre alte țări. Remitențele din țările UE au crescut cu 15,4 la sută.

Deficitul de cont curent a fost finanțat în principal de numerar și depozite, instrumente de datorie din sectorul public și, într-o măsură mai mică, de investițiile străine directe sub formă de profituri reinvestite.

„Datoria externă a scăzut cu 2,8 puncte procentuale față de 2022”, se arată în analiză, menționând politica prudentă a Băncii Naționale în materie de curs de schimb, care constă în acumularea de rezerve valutare.

BM notează că, până la sfârșitul lunii martie 2024, rezervele au crescut cu 20,4% față de 2022.

„Acestea se situează în prezent la aproximativ 5,4 miliarde de dolari, acoperind mai mult de patru luni de importuri necesare”, se arată în analiza BM.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.