Economie

DE LA 1 IULIE VA INTRA ÎN VIGOARE O NOUĂ METODOLOGIE DE CALCUL ŞI APLICARE A PREŢURILOR PENTRU PRODUSELE PETROLIERE

14 iunie, 2021

Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE) luni a aprobat o nouă metodologie de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere, care va intra în vigoare la 1 iulie.

După cum a explicat serviciul de presă al instituţiei pentru INFOTAG, documentul prevede ca preţurile de comercializare a produselor petroliere principale nu pot depăşi preţurile maximale determinate în conformitate cu prevederile respectivei Metodologii. În acelaşi timp, preţurile trebuie să contribuie la aprovizionarea fiabilă şi eficientă a consumatorilor cu produse petroliere; să acopere costul produselor petroliere precum şi cheltuielile necesare activităţii de comercializare a acestora; să asigure protecţia intereselor legitime ale consumatorilor de produse petroliere.

Preţul maximal se va baza pe următoarele elemente: cotaţiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor şi cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

Până la intrarea în vigoare a documentului, operatorii nu au dreptul de a majora preţurile cu amănuntul pentru produsele petroliere.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2021.06.14 17:41 Svetlana
    La noi inca nu este piata adavarata, este un grup de businesmani care fac ce vor...
  2. 2021.06.14 17:43 David
    Ce sa facem daca ANRE este corupt...
  3. 2021.06.14 17:48 Cezar
    Dupa 1 iulie la noi in Moldova situatia o sa fie ca si la Belarusi, nu vrem asa ceva.
  4. 2021.06.14 17:48 Zosim
    Asa fel de metoda este o grisala mare...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.