Cultură şi sport

PREȘEDINTA MOLDOVEI ȘI PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI DEPUN FLORI LA MEMORIALUL „ETERNITATE” AL GLORIEI MILITARE

09 mai, 2024

Președinta Maia Sandu și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au depus flori la Complexul Memorial „Enernitate”. La ceremonia de joi dimineața devreme a participat și comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, care a venit în vizită la Chișinău pentru a participa la sărbătorirea Zilei Europei, relatează INFOTAG.

Liderii au depus mai întâi coroane de flori la monumentul „Maica Îndurerată”, ridicat la complexul memorial în memoria celor decedați în conflictul armat de pe Nistru din 1992, apoi au depus flori la mormintele celor decedați în cel de-al Doilea Război Mondial, precum și la Flacăra Eternă.

Președintele a declarat reporterilor că „astăzi sărbătorim pacea și le mulțumim celor care și-au sacrificat viețile pentru a aduce pacea pe continentul european”.

”Îi onorăm pe cei care au luptat în cel de-al doilea război pentru a readuce pacea în Europa. Sărbătorim pacea, deoarece ziua de 9 mai a fost prima zi de pace pe continentul nostru. Sărbătorim Europa pentru că Europa este cel mai durabil și mai de succes proiect al lumii. Această zi ne reamintește cât de vulnerabilă este lumea. Trebuie să facem totul, absolut totul pentru a preveni noi războaie în Europa și în întreaga lume”, a spus Sandu.

Șefa statului a subliniat că „pentru Moldova, cea mai scurtă cale spre pace este integrarea în Uniunea Europeană”.

”Aceasta este o zi a păcii și o zi de comemorare. În pace și în tăcere, ne amintim de cei morți. Nu există nicio contradicție în faptul că marcăm pacea și sărbătorim Ziua Europei în aceeași zi, deoarece Europa înseamnă pace”, a spus președinta.

Premierul Dorin Recean nu a fost prezent la ceremonia de depunere de flori. Serviciul de presă al guvernului a precizat că, în această zi, el a efectuat o vizită la domiciliu la veteranul celui de-al Doilea Război Mondial Alexei Eremciuk în satul Grigorievca, raionul Singerei. Acesta are 100 de ani și este unul dintre cei 37 de veterani de război rămași în viață în Moldova.

În 2022, Parlamentul a adoptat o lege prin care 9 mai este o zi liberă și sărbătoare în Moldova - Ziua Europei. De asemenea, a fost inițiată o procedură de redenumire a Zilei Victoriei în Ziua Victoriei asupra nazismului și comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, prin amendamente la legislație s-a propus ca această zi să fie sărbătorită nu pe 9, ci pe 8 mai, ca în țările europene. Totuși, aceste amendamente nu au fost adoptate de parlament în lectură finală.

În acest an, pentru prima dată, sărbătorirea Zilei Europei are loc pe 9 mai. În Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului a fost amenajat un „Orășelul European”. Acolo vor avea loc evenimente de masă, expoziții și un concert. În trecut, autoritățile au amânat sărbătorile pentru o altă zi, în timp ce Ziua Victoriei a fost sărbătorită pe 9 mai.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.05.11 13:47 David
    Din partea partidului PAS asta a fost un pas corect.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.