Politică

CONSILIUL UE PRELUNGEȘTE CU UN AN SANCȚIUNILE ÎMPOTRIVA PERSOANELOR CARE DESTABILIZEAZĂ SITUAȚIA DIN MOLDOVA

29 aprilie, 2024

Consiliul Uniunii Europene a prelungit pentru încă un an sancțiunile „împotriva persoanelor responsabile de acțiuni care au drept scop destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova”. După cum relatează „INFOTAG”, Consiliul UE a luat o astfel de decizie la 27 aprilie.

Până la 29 aprilie 2025, au fost prelungite sancțiunile împotriva a 11 persoane. Acestea sunt oligarhii moldoveni fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, deputata din fostul partid „Șor” Marina Tauber, fostul inspector general adjunct al poliției Georgi Cavcaliuc, omul de afaceri rus Igor Chaika, care a fost partener de afaceri al fostului președinte moldovean Igor Dodon.

Pe lista de sancțiuni figurează și șefii mai multor companii afiliate lui Ilan Șor. Printre aceștia se numără președintele asociației Scutul Poporului, Chiril Guzun; directorul companiei Telesistem TV SRL (care deține posturile de televiziune Primul în Moldova și Accent TV, a căror emisie a fost suspendată), Arina Corșicova; directorul companiei Media Resurse (care deține posturile de televiziune TV6 și Orhei TV, a căror emisie a fost de asemenea suspendată), Dumitru Chitoroaga; o fostă deputată din partea Partidului „Șor”, Maria Albot; și viceguvernatorul Găgăuziei, Victor Petrov.

De asemenea, pe listă se află Dmitri Milyutin, adjunctul șefului Departamentului de informații operaționale al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care, potrivit UE, se ocupă din 2016 de operațiunile secrete ale Rusiei în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană.

Primele sancțiuni au fost anunțate de UE, la cererea Republicii Moldova, la 28 aprilie 2023. În februarie 2024, lista de sancțiuni a fost completată.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.29 13:42 Fima
    Da, dur, prea dur!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.