Cultură şi sport

MOLDOVA VA FI PRIMA ȚARĂ CARE VA IMPLEMENTA UN PROGRAM DE IMPLICARE A TINERILOR ÎN PROBA DE SANIE – CHRISTOPH SCHWEIGER, DIRECTOR EXECUTIV FIL

29 aprilie, 2024

Christoph Schweiger, director executiv al FIL (Asociația Internațională de Sanie), și Dmitri Torner, președintele Asociației Sporturilor de Iarnă, au convenit asupra acestui lucru în cadrul unei întâlniri care a avut loc în oficiul FIL din Berchtesgaden, Germania.

În cadrul întrevederii, dl Schweiger a salutat revenirea Moldovei la proba de sanie după o pauză de doi ani, a lăudat rolul țării noastre în dezvoltarea acestui gen de sport, subliniind potențialul de dezvoltare al țării în cadrul FIL.

„Considerăm că Moldova este prima țară care va implementa programele noastre de implicare a tinerilor în proba de sanie. Vedem eficiența acestui proiect în dezvoltarea potențialului unor țări mici precum Moldova. Declar acest lucru în mod oficial și îl invit pe președintele Asociației Sporturilor de Iarnă din Moldova, Dmitri Torner, să participe la Congresul Internațional de Sanie din luna iunie curent, unde intenționăm să discutăm despre inovațiile noastre în identificarea și implicarea sportivilor talentați în proba de sanie. Evoluăm în cadrul strategiei noastre de dezvoltare a FIL până în anul 2026. Și vom susține reluarea rolului activ al Moldovei în FIL!", a declarat Schweiger.

Totodată, directorul executiv al FIL a menționat că vizita președintelui FIL, Einars Fogelis în țara noastră constituie următorul pas pentru implementarea programului în Moldova. Oficialul se va întâlni cu autoritățile Moldovei și va discuta oportunitățile de implementare eficientă a programului.

„Acest lucru va demonstra interesul nostru pentru Moldova și pentru dezvoltarea potențialului în proba de sanie”, a adăugat Schweiger.

De asemenea, el și-a exprimat sprijinul pentru inițiativele lui Dmitri Torner de renaștere a sporturilor de iarnă în general și pentru intenția de a crea un complex pentru sporturile de iarnă în Moldova.

„Salut faptul că dl Torner s-a implicat activ în promovarea sporturilor de iarnă și că proba de sanie a devenit parte din proiectul său”, a declarat directorul executiv al FIL.

Potrivit funcționarului FIL, renașterea probei de sanie în Moldova va fi promovată și de faptul că Bogdan Macovei din Moldova, participant repetat la Jocurile Olimpice de Iarnă la proba de sanie, este acum membru al staff-ului de antrenori al Școlii de Sanie, care funcționează în cadrul FIL.

„Suntem siguri că un antrenor extraordinar ca d-lui va fi capabil să realizeze cu succes acest proiect”, a subliniat Schweiger.

La rândul său, Dimitri Torner a declarat că sprijinul organizațiilor sportive internaționale va da un impuls puternic dezvoltării sporturilor de iarnă în Moldova.

„Moldova face deja pași fermi în biatlon, dezvoltăm biatlonul pentru copii în cadrul proiectului NEXTGEN, iar acum preconizăm să facem același lucru și la proba de sanie. Este adevărat, specificul va fi puțin diferit. Copiii și tinerii talentați se vor putea regăsi în el, iar aici sprijinul FIL este incontestabil. Suntem abia în faza de construire a cooperării, dar, văzând deja deschiderea și optimismul din partea conducerii Federației Internaționale de Sanie, pot spune cu încredere că va fi un succes", a declarat Torner.

De asemenea, Președintele FIL, Einars Fogelis, a salutat revenirea Moldovei la proba de sanie și și-a exprimat disponibilitatea de a coopera în acest sens.

„FIL este încântată că Moldova revine la proba de sanie și speră că vom colabora pe viitor pentru a promova acest sport în regiune”, a rezumat Fogelis.

Reamintim că Dmitri Torner a fost ales în funcția de președinte al Asociației Sporturilor de Iarnă în februarie 2024. Obiectivele Asociației constau în dezvoltarea sporturilor de iarnă în țară. Christoph Schweiger este directorul executiv permanent al FIL de la 1 iulie 2010. Organizația Internațională de Sanie este formată din 53 de asociații naționale de sanie și își are sediul în Berchtesgaden, Germania.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.